ДОГАЂАЈИ

Одсек Врање Академије је од ове године партнер у 4 CEEPUS  мреже:

  • Biology, Biotechnology and Food Sciences
  • Food Safety for Healthy Living
  • Training and research in environmental chemistry and toxicology
  • Applied Geoinformatics (CEE-GIS)

Студенти и наставно особље који су заинтересовани за мобилност у оквиру одобрених CEEPUS мрежа у школској 2023/24. години могу се пријавити до 15. јуна 2023. године за размену у зимском семестру, односно до 31. октобра 2023. године за размену у летњем семестру 2023/24. године.

Детаљније информације о CEEPUS програму, условима за учешће кандидата и начину пријаве, можете пронаћи на следећем сајту: https://www.ceepus.info/ (посебно у одељку HOW).

Детаљније о стипендијама за сваку земљу појединачно можете наћи на следећем линку: https://www.ceepus.info/content/contact#RS

Искористите сјајну прилику мобилности!CEEPUS logo

Slika 1Међународни дан акције за климу (International Climate Action Day) обележава се 15. маја сваке године као глобална акција у више од 170 држава света, као Дан борбе против климатских промена.

Студенти и наставно особље Академије техничко-васпитачких струковних студија - Одсека Врање, посетили су Метеоролошку станицу у Граду Врању, 15. маја 2023. године у циљу обележавања Међународног дана акције за климу.

Метеоролошка станица у Врању основана 01. маја 1894. године. Метеоролог Драгиша Станковић је присутне упознао са принципом рада метеоролошке станице и објаснио термин климатске промене које се догађају од почетка XX века (Глобално загревање, Ефекат стаклене баште, повећање концентрације угљен-диоксида (CО2)).

Промене попут глобалног отопљавања климе, топљења глечера и леденог покривача на половима, појаве суша и поплава, које су регистроване претходних, као и оне које се предвиђају за наредних 90 година, сматрају се резултатом човекових активности. Можемо зауставити климатске промене ако засадимо макар једно дрво, возимо се бициклом, не бацамо смеће около, и слично.

Зато - мисли глобално, делуј локално! Живимо на међусобно повезаној планети и имамо једну Земљу, са једном атмосфером и једним океаном.

 

 

Slika 1

Студенти треће године, студијског програма „Прехрамбена технологија“ АТВСС - Одсек Врање, током реализације лабораторијских вежби из предмета „Технологија алкохолних пића“, су произвели “Pale ale” пиво, чијом производњом је руководио др Срђан Тасић, професор струковних студија и руководилац лабораторије за прехрамбену технологију.

Пиво је произведено у просторијама ПР „Дестилерија Јањић“ у Врању, уз сарадњу крафт пиваре „Dogma Brewery“ из Београда.

Ово представља први успешан покушај производње чувеног светлог непастеризованог „ejl“ пива у овом делу Србије.

Пиво не садржи конзервансе. Произведено је од еколошки чистих сировина: јечма сорти „Pilsner“ и „Munch“ и хмеља „Magnum“ и „Cascade“.

 

 

Slika 1

У Одсеку Врање Академије je 28. априла 2023. године свечано отворен хотел за солитарне пчеле и бубице под именом „БЗЗЗ хотел“, чиме је симболично обележен Дан планете Земље.

Реч је о важном еколошком пројекту Академије који су реализовали професори и студенти нашег Одсека, уз подршку експерта др Јоване Била-Дубаић. Ова активност привукла је пажњу студената свих студијских програма који су се активно укључили у његову израду и тиме показали жељу за унапређењем стања животне средине на територији Града Врања.

Циљ овог пројекта јесте едукација грађана о важности очувања биодиверзитета, о кључној улози различитих опрашивача у природи као и посматрање начина живота и организације солитарних пчела, што ће несумњиво утицати на унапређење стања урбаног биодиверзитета на територији Града Врања.  Др Била-Дубаић је на отварању присутне упознала са важном улогом солитарних пчела у природи и појаснила важност постављања ових хотела у урбаним срединама. Такође, позвала је све заинтересоване да се активно укључе у још један интересантан пројекат грађанске науке и прате појаву азијске пчеле смоларице (Megachile sculpturalis), која је од недавно забележена на  територији наше земље.   

Подршку догађају који је од изузетног значаја за нашу Академију, студенте и професоре, природу али и урбани екосистем, дали су и матуранти средњих школа, представници Града Врања и компанија Алфа Плам и British American Tobacco.

 

 

Пројекти , награде и признања