Slika 1

Отварање Центра за брзи развој производа и прототипова (RPD HUB) у Врању, кроз иницијативу пројекта ACDI-VOCA финансираног од стране USAID, значајан је допринос развоју и примени напредних технологија у Србији. Обука о 3D штампи, намењена привредним субјектима из Пчињског управног округа, довела је до првих практичних резултата - примене стечених знања у компанијама Еуроспин, Манасијевић д.о.о., и Еуростил.  Поменуте компаније су искористиле нове технологије за израду специфичних заменских делова, попут точкића, граничника и вођица, који се иначе тешко налазе на тржишту. Захваљујући 3D штампи, успели су да значајно смање трошкове производње и повећају ефикасност, истовремено доприносећи иновацијама у својим производним процесима.

У контексту образовања и усавршавања значајно је да су студенти  имали прилику да се упознају са технолошким процесима и иновативним применама 3D штампе у практичном раду поменутих компанија. Практично искуство у пословним амбијентима унапређује њихово образовање и доприноси њиховом професионалном развоју кроз увид у реалне пословне апликације и потенцијал 3D технологија.

Сарадња Одсека Врање и  USAID-a, отварањем RPD HUB-а и реализацијом обука, доприноси општем напретку и технолошком развоју региона, подстиче иновације и развој нових технологија које даље доприносе како привреди тако и образовном систему, и светли је пример значаја иницијатива за иновације у модерном добу.

 

Пројекти , награде и признања