Slika 1

У Одсеку Врање Академије je 28. априла 2023. године свечано отворен хотел за солитарне пчеле и бубице под именом „БЗЗЗ хотел“, чиме је симболично обележен Дан планете Земље.

Реч је о важном еколошком пројекту Академије који су реализовали професори и студенти нашег Одсека, уз подршку експерта др Јоване Била-Дубаић. Ова активност привукла је пажњу студената свих студијских програма који су се активно укључили у његову израду и тиме показали жељу за унапређењем стања животне средине на територији Града Врања.

Циљ овог пројекта јесте едукација грађана о важности очувања биодиверзитета, о кључној улози различитих опрашивача у природи као и посматрање начина живота и организације солитарних пчела, што ће несумњиво утицати на унапређење стања урбаног биодиверзитета на територији Града Врања.  Др Била-Дубаић је на отварању присутне упознала са важном улогом солитарних пчела у природи и појаснила важност постављања ових хотела у урбаним срединама. Такође, позвала је све заинтересоване да се активно укључе у још један интересантан пројекат грађанске науке и прате појаву азијске пчеле смоларице (Megachile sculpturalis), која је од недавно забележена на  територији наше земље.   

Подршку догађају који је од изузетног значаја за нашу Академију, студенте и професоре, природу али и урбани екосистем, дали су и матуранти средњих школа, представници Града Врања и компанија Алфа Плам и British American Tobacco.

 

 

Пројекти , награде и признања