Студијски програм основних струковних студија Технологија хране са нутриционизмом заснован је на Закону о високом образовању Републике Србије и принципима европског високог образовања који су садржани у Болоњској декларацији.
Сврха студијског програма је образовање студената за професију струковног инжењера технологије у складу са принцимима одрживог развоја руралне средине и расположивим ресурсима, традицијом, потребама друштва што обухвата и екологију и заштиту животне средине. Овако конципиран студијски програм обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане, неизоставно потребне и вишеструко корисне за обезбеђивање високог нивоа одрживости развојних стратегија.
Реализацијом овако конципираног студијског програма струковни инжењери технологије поседују компетентности из области хране, технологије, производње хране и нутриционизма, како у домаћим тако и у европским и светским оквирима. Потреба за оваквим профилом стручњака постоји у установама чија делатност захтева стручна знања из области технологије хране са нутриционизмом.
Реализација студијског програма је у складу са савременим трендовима у Европској Унији и програм задовољава исказану друштвену потребу за формирањем датог стручног профила, чиме се потврђује његова препознатљива сврха и друштвена улога.
Студијски програм Технологија хране са нутриционизмом треба да обезбеди постизање следећих циљева:
Савладавањем студијског програма Технологија хране са нутриционизмом студент стиче опште и предметно-специфичне способности које су у функцији квалитетног рада (анализа, синтеза, решавање проблема и последица). Стичу се знања из нутриционизма, технолошког процеса производње и прераде, биохемије хране и прехране, микробиологије и хемије хране, токсикологије, контроле квалитета економике пословања итд. Студенти су упознати и са најновијим достигнућим, техникама и методама у подручју нутриционизма, catering-a, прехране и здравља, законским регулативама о храни, хигијени и санитацији и применом рачунарства у овој области.