4f166266 582d 4a7e 8aa7 d90d80b5be33

У просторијама Одсека Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија, 16. јануара 2024. године, одржана је обука под називом „Технологије 3Д штампе“, која је  била намењена привредним субјектима са територије Пчињског управног округа, а окупила је 26 привредних субјеката, у циљу проширивања знања о 3D штампи. Обука је реализована у просторијама новог  Центра за брзи развој производа и прототипова (RPD HUB), који је отворен у оквиру пројекта ACDI-VOCA, финансираног од стране USAID-а, 2. октобра 2023. године. Тим стручњака који су водили обуку, поред осталих, чинили су мсц Бранислав Димитријевић, сци Дамјан Станојевић и др Љиљана Ђорђевић, професори у Одсеку Врање, чија је стручност допринела успешној презентацији и едукацији полазника, пружајући увид у могућности примене 3D штампе.

RPD HUB носи потенцијал да постане централно место обуке за студенте струковних и академских студија, као и за средњошколце, кроз подршку коју пружа како њима тако и запосленима у предузећима у Врању и ширем региону, и кроз могућности за развој прототипова и решења употребом 3D штампача. Кроз низ обука, одржаних до сада, прошло је више од 70 средњошколаца, 25 студената и 26 привредника. Последња обука, фокусирана на привреднике, пружила је основна знања о 3D штампи, корацима у процесу штампе, и могућностима примене у конкретним производним процесима. Сви учесници су добили сертификате као потврду завршене обуке, чиме је затворена још једна успешна едукативна сесија.

Отворени RPD HUB представља мост између идеје и реализације, а Одсек Врање и целокупну образовну заједницу на југу Србије поставља у улогу лидера у области 3D технологија.

 

Пројекти , награде и признања